Kreikan talouskriisin ”positiiviset” vaikutukset

Kreikan maailmankuulu talouskriisi on saanut paljon pahaa aikaan. Paikallisten elämä on kääntynyt lähes päälaelleen, ja tulevaisuus etenkin nuoren polven osalta näyttää pimeältä kuin Keskiaika. Töitä kun ei saa tänään edes suhteilla, ovat monet pakotettuja lähtemään leivän perässä ulkomaille. Todella järkyttävää elämä on kuitenkin niille miljoonille, joilla ei ole lähtemisen mahdollisuutta. Suurin osa varttuneemmasta väestöstä ei osaa vieraita kieliä, eivätkä ole koulutettuja, eikä kotimaasta lähtö muutenkaan ole koskaan se ensimmäinen vaihtoehto. Onko talouskriisi sitten saanut yhtään mitään positiivista aikaan?

Kuten arvata saattaa, mikään talouskriisi ei saa paljoakaan hyvää aikaan. Kreikan kohdalla mieleen tuleekin pikaiseltaan vain korruptioon liittyvien lieveilmiöiden saksimisen pakko. Siis todella pakko, sillä etenkin julkisella sektorilla kaikenlainen lahjusten ja rahojen väärinkäytön määrä oli vuosikymmenien saatossa paisunut niin suunnattomaksi, ettei sama enää tänään yksinkertaisesti toimi. Kansalaisten päreet ovat jo palaneet, ja kun troikkakin hengittää niskaan, ministerit ovat alkaneet kukin kaivella omien ministeriöidensä alaan kuuluvia muurahaiskekoja tikulla. Ja kaikenlaistahan sieltä keon syvyyksistä onkin löytynyt.

Esimerkkinä mainittakoon paikallisen ”Postipankin” skandaali, eli julkisuuteen tulleet suuret lainat, joita oli jaettu rikkaille ilman sen kummempia vakuuksia tai takaisinmaksun vaatimuksia. Pankin entinen johtokunnan pää on tällä hetkellä Turkin vankilassa ja odottaa luovutusta Kreikkaan, eräs toinen asiaan sekaantunut ilmoittautui Lontoon poliisille – muttei halua luovutusta Kreikkaan – ja kolmas on vapaalla jalalla miljoonatakuiden jälkeen.

Toisena esimerkkinä mainittakoon entisen puolustusministerin Akis Tsochatzopouloksen kohtalo. Tänään saksalaisilta jättilahjuksia vastaanottanut mies istuu vankilassa pitkän oikeudenkäyntinsä aikana, samoin kuin hänen vaimonsa, joka laittoi lahjusrahoja palamaan salamavauhtia. Myös ministerin tytär on oikeuslaitoksen käsissä.

Vielä kymmenen vuotta sitten olisi ollut lähes mahdotonta saada poliitikkoa vastuuseen moisista ”pikkuseikoista”. Poliitikot kun suojelivat toinen toistensa selustoja, useimmilla kun on varmaankin jotain epäilyttävää kontollaan. Tänään muotisuuntauksena puolestaan on erottua ja olla ”kansan asialla”, eli ainakin skandaalien puhjettua täytyy olla oikeuden ja kohtuuden puolella. Ainakin periaatteessa siis.

Lisää Kreikan taloudesta yleensä voi lukea tuolta: Kreikan talous