Kryptovaluutat

Kryptovaluutat

 

Kryptovaluutat ovat vuoden 2017 kurssinousujen jäljiltä tulleet jälleen päivänpolttavaksi puheenaiheeksi. Ensimmäinen kryptovaluutta Bitcoin ei kuitenkaan ole mikään uusi keksintö, vaan se lanseerattiin jo vuonna 2009.

 

Mitä kryptovaluutat ovat?

 

Pähkinänkuoressa useimpien kryptovaluuttojen perusajatus on seuraava: Valuutta lasketaan liikkeelle jakamalla sitä tietokoneen laskentatehoa vastaan. Tästä mekanismista käytetään nimeä ”louhinta”. Louhinta on tarpeellista, sillä se takaa valuutan jakamisen reilusti. Virtuaalirahaa saa palkakseen tietokoneen tekemää työtä vastaan.

 

Kaikki kryptovaluutalla tehdyt maksut tallentuvat julkiseen lohkoketjuun, joka on kenen tahansa tutkittavissa. ”Pankkisalaisuutta” ei siis useimpien kryptovaluutoiden kohdalla tunneta. Louhijoiden käyttämä laskentateho takaa sen, että kukaan ei pääse tekemään kiellettyjä siirtoja, eli varastamaan toisten rahoja. Tämä mekanismi on tosin hieman liian monimutkainen tässä yhteydessä selitettäväksi.

 

Mikään taho ei takaa kryptovaluutoiden arvoa, vaan se määräytyy täysin vapaasti kysynnän ja tarjonnan mukaan.

 

Tärkeimmät kryptovaluutat

 

Bitcoin on ensimmäinen ja ylivoimaisesti suosituin kryptovaluutta. Bitcoinien ”markkinaosuus”, eli yhteenlaskettu arvo on vieläkin yli kolmannes kaikkien kryptovaluutoiden arvosta. Muita tunnetuimpia valuuttoja ovat Etherium, Ripple ja Bitcoin Cash.

 

Uusien kryptovaluutoiden synty

 

Uusia kryptovaluuttoja voi syntyä kahdella tavalla. Uusi valuutta voidaan suunnitella alusta alkaen uudelleen, jolloin se muodostaa oman lohkoketjunsa. Monet uudet kryptovaluutat ovat esimerkiksi luopuneet louhinnasta ja ratkaisseet lohkoketjun luotettavuuden muilla keinoilla.

 

Uudet kryptovaluutat voivat myös haarautua (fork) vanhoista valuutoista. Haarautuminen tarkoittaa sitä, että osa käyttäjistä ei ole tyytyväinen valuutan sääntöihin ja haluaa muuttaa niitä. Tällöin lohkoketju haarautuu kahteen osaan ja molemmat jatkavat omina valuuttoinaan.

 

Vuoden 2017 kryptobuumi toi markkinoille tuhansia uusia kryptovaluuttoja, jotka lupasivat ratkaista suurin piirtein kaikki maailman ongelmat. Odotetusti tyhjille lupauksille rakennetut valuutat eivät menestyneet ja keväällä 2018 syntynyt korjausliike tuhosi niiden arvon.

 

Kryptovaluutat sijoituskohteina

 

Kryptovaluuttoihin voi sijoittaa joko suoraan tai johdannaisten välityksellä. Valuuttojen arvonnoususta syntynyt tuotto verotetaan normaalisti pääomatulona. Toistaiseksi virtuaalivaluutat ovat menestyneet erinomaisesti. Vuonna 2011 Bitcoinin arvo oli alle yhden dollarin ja vuoden 2017 kurssihuippu kävi yli 18 000 dollarissa. Tämähän ei tunnetusti ole mikään tae tulevaisuuden arvonkehityksestä. Innokkaimmat irvileuat ovatkin verranneet kryptovaluutoiden arvonnousua Hollannin tulppaanikuplaan.